11. aprillil 2018 saabusid meile projekti „Erasmus+ : Find your balance“i raames vahetusõpilased Saksamaalt, Poolast ja Makedooniast. Projektis osalesid kokku 18 eesti õpilast kuuendatest ja seitsmendatest klassidest. Saksamaalt ja Poolast pärit õpilased saabusid Tartu Bussijaama kell 21.30, makedoonlased seevastu juba kell 17.00. Seal kohtusid sakslased ja poolakad esimest korda oma võõrustavate peredega. Makenoonlastel oli tore taaskohtumine oma õpilastega ning vaatamata reisiväsimusele, mindi rõõmsalt ja ootusärevalt uutesse kodudesse perede sekka. Kodus jagasid õpilased kinke, mis nad Eesti perede jaoks oma kodumaalt olid kaasa toonud.

Neljapäeva hommikul kell 9.30 kogunesime me kõik neljandal korrusel. Esmalt läksime aulasse, et ka teised Veeriku Kooli õpilased saaks tervitada külalisi. Üheskoos vaatasime me laulu-, tantsu- ja näiteesitusi, mis olid kõik huvitavad ja hästi koostatud. Kui see oli läbi, tuli aeg, et Eestit ja teisi õpilasi tundma õppida. Olles teinud tutvumismänge ja kuulanud esitlust, läksime sööklasse, kus sõime mõnusalt kõhud täis, et jätkata oma päeva rõõmsalt ja energiliselt. Peale seda mängisime Kuldvillakut ja valmistasime seepe ning võinuge. Päeva lõpetuseks saime üheskoos maitsta Eesti rahvustoite, mille olime eelnevalt ise valmistanud. Kell 16.00 oli päev ametlikult lõppenud ja õpilased läksid oma külalistega kodudesse, kus nad ise aega sisustasid.

 

Reedel saime kell 9.50 Raekoja platsil kokku, et kohtuda Tartu linnapeaga, kes tutvustas meile Tartut. Siis meid jaotati 4 rühma ja suundusime giidituurile Tartus koos nutirakendusega, kus tuli vastata erinevatele küsimustele meie linna kohta. Peale pikka ja mõnusat jalutuskäiku, läksime kõik koos Püssirohukeldrisse einestama. Peale seda kõndisid külalised Spordi- ja Olümpiamuuseumisse ja kell 16.00 suundusime kodudesse.

 

Laupäeval toimus matkapäev. Alustasime bussiga kooli juurest sõitu Otepääle kell 10.00. Läbisime Pühajärvel kohaliku matkaraja, mille distants oli 3,5 km. Tutvusime Eesti kauni ja mitmekesise loodusega. Lõunat söömas käisime Merano pitsarestoranis, kus igaüks sai üpris suure pitsa ja ka joogi. Kõhud täis ja meel hea, läksime Veski Spordi- ja Puhkebaasi, et veeta veel koos toredalt aega, grillida ja väljas mängida. 18.00 hakkasime bussiga kooli poole sõitma.

 

Pühapäev oli perepäev ja külalistega käidi näiteks Ahhaas, Tagurpidi Majas, Seikluspargis, kinos, veekeskustes, Munamäel ja paljudes teistes kohtades.

Esmaspäeval kohtusime koolis kell 8.15 ning veidi hiljem alustasime aulas robootikavõistlusega. Õpilased said uusi kogemusi seoses robotite ehitamise ja programmeerimise valdkonnas. 11.00 oli seal samas tantsuvahetund. Pärast seda kirjutasime luuletusi ja filmisime nende ettelugemist. Käisime kooli sööklas söömas ja peale seda koostasime plakateid nutiseadmete kasutamise kohta. 14.40 läksime kõik koos Aparaati sööma, et jagada tunnistusi, meeneid ja lõpetada projekt ametlikult. Kuigi projekt oli ametlikult lõppenud, organiseerisid toredad lapsevanemad meile veel ühe ürituse Batuudikeskus UPis. Koos saime viimast korda kõik koos nautida üksteise seltskonda.

 

Teisipäeval viisime makedoonlased ja sakslased bussijaama kell 9.00, poolakad lahkusid tund aega hiljem. Hüvastijätt oli pisaraterohke, eriti makedoonlastel ja nende võõrustajatel, sest nemad ei kohtu enam kunagi. Ülejäänud ootavad juba väga taaskohtumist Poolas ja Saksamaal.

Projektis osaledes saime juurde keeleoskusi, teadmisi teisest kultuurist ja mis kõige tähtsam – uusi sõpru! Saime väga positiivse kogemuse ja osaleksime teinekordki sellistes projektides.

Lisainfo