Polska

Tervitused Riia-Tartu Lux-Expressist. Pärast 23-tunnist bussisõitu proovime meenutada parimaid hetki meie ootust ületavast Poola reisist.

Laupäeva öösel kell 3 jõudsime pärast pikka päeva loksumist mitmetes bussides õnnelikult Zabierzowisse. Seal olid vastas meie host-familyd, kes ootasid meid juba pikkisilmi.

Pühapäev oli antud meile kohanemiseks uutes peredes ja välja puhkamiseks ees ootavaks sündmusterohkeks nädalaks. Enamuste pered otsustasid seada sammud 10 kilomeetri kaugusel asuva Krakowi poole. Näiteks noormehed otsustasid proovida maailmakuulsat Kentucky’st pärit kana.

Esmaspäeval tutvusime Gimnazjum im. Jana Matejki kooliga. Hiljem suunduti taaskord Krakowisse, kuid seekord juba tõsisemale ekskursioonile. 5 tunniga suudeti meid lugematuid kordi suu ahhetama panna. Õhtul mindi Laura hosti Grzegorz’i juurde väiksele istumisele.

Teisipäev algas väga varakult, et jõuda õigeks ajaks Auschwitzi koonduslaagrisse/Birkenausse. Asja tegi väga kõhedaks äikesetorm ja raheterad. Birkenau tuur jäigi seetöttu poolikuks ning sõitsime tagasi Auschwitzi filmi vaatama. Nii paljude inimestegi arvates oli see üks maailma kõige jubedamaid kohti. Kuna sealne tuur jäi arvatavast lühemaks, ei jõudnud Zabierzowi linnapea kahjuks meiega kohtuma ning tema asemel tutvusime teiste linnaametnikega. Õhtu oli meie endi päralt ning osa rahvast suundus Piibe host’i Olga poole seenekesi grillima.

Neljapäev algas meil kõige varem. Ilm oli vihmane ning bussisõit viis meid soolakaevandusse. Seal saime maitsta sellist soola, mida Eestimaa veel näinud pole. Taaskordselt suutis Poola meid hämmastada oma ilu ja võluga. Kolme tunniga näidati meile vaid 1% kogu kaevandusest. Zabierzowisse jõudsime tagasi kahe paiku. Siis algas valmistumine õhtuseks hüvastijätupeoks. Vanemad tegid meile lõpu puhul Poola rahvuslikke toite. Peol oli ka õhtujuht, kes suutis tantsupõrandale tuua ka meie õpetajad. Kõigil oli väga tore ja lahkumisele ei tahtnud keegi mõelda.

Reedene hommikupoolik kulus mängule Krakowi kesklinnas. Pidime otsima üles paiku ja vastama küsimustele. Peale seda hakkas juba kurvaks kiskuma. Mindi koju pakkima ja kell 4 tuli viimased kallistused ja musid lendu lasta ning ise teele asuda. Mõni nuttis järgi lausa 2 tundi. Nüüd paikneme juba Eestimaal ja kohe on algamas UEFA Champions League finaal.

Vaata pilte

Vaata filmi

Lisainfo