Jõuluetendus – minu loovtöö

Jõuluetenduseks valmistumine algas juba eelmisel aastal 7. klassis. Õpetaja Kristeliga sai aasta tagasi kokku lepitud, et järgmise jõuluetenduse teen mina oma loovtööna. Terve aasta oli kusagil kuklas ka mõte, et kui ma huvitavat muinasjuttu peaks kuulma, siis see tuleb kindlasti meelde jätta.

Umbes septembrikuuks oli otsus tehtud. Jõulunäidendi kirjutan vendade Grimmide muinasjutu „Rapuntsel“ järgi. Muretsesin omale raamatu. Seadsin endale eesmärgiks saada algne tekst valmis hiljemalt oktoobri lõpuks. Umbes nii jõudsingi. Vaatasime teksti koos juhendajaga üle ja siis läks aktiivseks tegutsemiseks.

Kutsusime kokku kõik, kes soovisid sel aastal jõuluetenduses kaasa lüüa. Rollid said jagatud juba esimesel kohtumisel. Siis läks suureks sagimiseks. Tegime palju proove. Mõtlesime üheskoos juurde etüüde ning näiteringiga koos muutsime teksti. Proovidega alustasime eesti keele klassis ja aulas. Näitlejad õppisid teksti pähe ja harjutasid oma etüüde väga suure hoolega. Detsembri alguseks oli muinasjuttu palju muudetud ja algasid lavaproovid koos liikumistega.

Lava kaunistamisele hakkasime mõtlema samuti varakult. Õnneks oli õpetaja Marellil palju huvitavaid mõtteid ja kõik läks tegutsedes. Kui lõplik plaan oli paigas, siis sain osta vajalikud tarvikud ja kunstiasjad lava dekoreerimiseks. Kunstiõpetuse tundides valmistasid paljud klassid lava kohale rippuvaid lilli, mis sümboliseerisid rapuntslit. Kunstniku rollis oli Kert Lelov. Terve mu klass aitas dekoratsioonide lavale sättimisega.

Muinasjutus on väga suur tähtsus näitlejate riietel. Kostüümidele saime järele minna vahetult enne peaproovi. Kõige rohkem aega võttis Rapuntslile kleidi valimine. Sellel aastal võttis meid vastu Vanemuise teatri rekvisiitor ja kostüümilao juhataja Raina Varep, kes jagas meiega oma teadmisi ja ideid. Riideid valida oli põnev ja lõbus.

Detsembri keskel läks väga kiireks, aga jõudsime kõik õigeks ajaks valmis. Ka sel aastal aitasid etendusi ilmekamaks muuta SK Finess Tantsukooli tüdrukud.

Esimene läbimäng toimus teisipäevasel etendusel. Meid tulid vaatama piirkonna lasteaiad. Meil kõigil oli ärevus väga suur, kuid tagasiside lastelt oli ainult positiivne. Kahel päeval toimus kokku neli etendust. Paljudele oli kõige raskem esineda oma klassi ees, sest kardetakse eksida… Pärast viimast etendust mõtlesin kurvastusega, et kuidas see kõik küll nii ruttu läbi sai.

Jäin ise terve protsessiga väga rahule ja olen ülitänulik kõigile, kes kaasa aitasid! Tähtsad olid nii näitlejad laval kui ka tüdrukud, kes aitasid Finessi tantsijatele soenguid teha. Olen tänulik oma juhendajale, kes usaldas mind ja oli kõige suuremaks abiks. Olen kogemuse võrra rikkam ja väga õnnelik, et meie koolis on saanud traditsiooniks iga-aastane jõuluetendus.

Mia Faster, 8.a
detsember 2019

Pildistas Marleen Tipka, 8.a
Fotod

Lisainfo