Kas oskame õigesti lauda katta ja tunneme lauakombeid? Sellele küsimusele saab vastuse etiketikoolitusel. Käisime uurimas ja proovimas.

KAS TEAME?

  • Ruumi sisenedes tervitan teisi.
  • Enne söömist pesen käed.
  • Noormees aitab neiu toolil istuma.
  • Telefon jääb hääletuna kotti.
  • Küünarnukkidel pole laual kohta.
  • Istutakse sirge seljaga.
  • Laua ja enda vahele jääb rusikasuurune vahe.
  • Riidest salvräti panen sülle.
  • Vesi/jook serveeritakse paremalt, leib vasakult.
  • Leib asetatakse leivataldrikule.
  • Leivast murtakse väike tükk, määritakse seejärel maitsevõiga ja pannakse korraga suhu.
  • Nuge-kahvleid-lusikaid kasutatakse väljast sissepoole.
  • Teenindajat kutsutakse kätt tõstes.
  • Räägitakse, vesteldakse vaikse häälega.
  • Kui laudkonnas on kõik toidu kätte saanud, võib sööma hakata. Sooja toidu sööjad võivad alustada varem.
  • Supitaldrikut kallutatakse endast eemale laua poole.
  • Joogipokaali hoitakse jalast, et jook ei kuumeneks.
  • Salatit võib süüa kahvli harud ülespoole.
  • Nõudega ei kolistata, klaase päris kokku ei lööda (tekivad mikromõrad).
  • Kõike ei pea korraga ära sööma. Kahvel ja nuga pannakse siis risti taldrikule, kahvli harud allapoole.
  • Kui toit väga maitses, pannakse kahvel ja nuga kõrvuti kella kolme suunas.
  • Kui toit oli hea, pannakse kahvel ja nuga kõrvuti kella viie suunas.
  • Toolilt tõustes tuleb riidest salvrätt panna endast vasakule poole lauale.
  • Tooli tuleb tõsta, mitte lükata.
  • Arvet paludes tõsta käsi, nii kutsud teenindajat.
  • Lahkudes tänatakse viisakalt.

NÜÜD TEAME!

Aitäh, Helen Vilu ja Tartu Kutsehariduskeskus ja Veeriku kool!

 

8.a klass ja Kristel Kruuse

 

 

Lisainfo