Comeniuse külaliste võõrustamine

Meie üllatusi täis nädal algas 6.mai õhtul Tartu bussijaamas, kuhu olime oma peredega  külalistele vastu tulnud. Saabusid Comeniuse projekti koostööpartnerid Türgist, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Poolast ja Inglismaalt. Kui leidsime üles oma õpilase, suundusime koju ja andsime aega neile natuke kodusema õhkkonna tekitamiseks.

Järgmisel hommikul algas kõik plaanijärgselt. Seadsime sammud juba varahommikul kooli poole. Esimese tunni veetsime laulu harjutades. Teise tunni ajal toimus aulas meie külaliste vastuvõtuks aktus, kus esinesid nii meie kui külalismaade õpilased. Kolmanda tunni ajal tutvustasid 8b klassi õpilased külalistele meie koolimaja – piiluti tundidesse, vaadati õpilaste kunsti- ja käsitöönäitusi, näidati ruume ja vesteldi üldisest õppetöö korraldusest.

Pärast seda tegid iga maa õpilased esitlused enda maa eluviiside kohta. Esitlused olid põnevad ja esitleti hästi. Vahepeal said külalised maitsta ka meie koolilõunat – sel korral siis tatrapuder ja siis suunduti  õp Koit Timpmanni füüsikatunni katsetemaailma. Päev lõppes ühiselt kodunduse klassis, kus iga maa köögitoimkond valmistas oma maa rahvustoite. Toidud olid põnevad, mõned maitsvamad kui teised – aga igaüks sai elamuse!

Peale kooli suundusime uute sõpradega oma tegemiste juurde. Paljud õpilased kogunesid 8b Laura juurde, kus toimus grilliõhtu ja üksteisega tutvumine. Õpetasime ka eesti rahvusmänge ja jõime eesti kalja.

Teisipäeva hommikul saatsime  külalised Tallinna poole teele. Seal tehti neile lühike tutvus meie pealinnaga – käidi vanalinnas, Kadriorus, anti vaba aega. Giidideks olid meie 8a,b ja 9a klassi õpilased. Kuna õhtul jõudsid nad koju suhteliselt hilja, siis sellel õhtul enam ühiseid ettevõtmisi polnud.

Kolmapäeval tõime välisõpilased kooli ja sealt suundusid nad nn „Tartu tuurile“. Käidi  Tartu linnapea Urmas Kruuse vastuvõtul, tutvuti linna vaatamisväärsustega ja lõunatati Püssirohukeldris. Siis kohtusime kõik Ahaa keskuses ja sukeldusime teaduseimedesse.

Sellel õhtul kogunesime Kätlini juurde  - ajasime juttu, mängisime seltskondlikke mänge. Kõigil oli lõbus. Need, kes Kätlini pool polnud, viisid oma külalised kinno, osad pered sõitsid Lõuna-Eestisse näitamaks meie ilusat kuppelmaastikku ja roniti Suurele Munamäele.

Neljapäeval toimusid nii meile kui vahetusõpilastele tunnid – inglise keel, geograafia, ajalugu, tööõpetus. Külalistele need meeldisid ja nendest võtsid osa ka külla tulnud õpetajad.

Õhtul oli koolis emadepäeva kontsert, mis kõigi arvates oli väga ilus.

Reedesel päeval oli meeleolu üpris kurb, kuna sellel päeval lahkusid kella 14 ajal sakslased. Enne seda jõudime viia osad nendest veel ka uisutama ja teised said tutvuda Eestimaa loodusega.

Pärast sakslaste lahkumist oli meeleolu veel kurvem, kuid ikkagi suunduti lõbusasse seiklusparki, et kurbus  ära viia.. Seal panid poolakad ennast proovile – ja said hakkama! Viimane õhtu veedeti Martini juures.

Laupäeval oli jällegi meeleolu kurb, kuna kell 9 lahkusid Poola külalised.

Kui kõik said ilusti (pisarad silmis)  ära saadetud, jäi maja kuidagi väga tühjaks ja naljakas oli tavaellu tagasi pöörduda.

Mida andis meile see nädal? – uusi sõpru Euroopa erinevatest piirkondadest, suhtluskogemust, keelepraktikat, põnevust tavaellu, julgust uuteks väljakutseteks.

Ootame põnevusega oma  eesseisvaid vastukülaskäike sügisel Saksamaale ja järgmisel kevadel Poolasse.

Mõtteid mõlgutasid 8b klassi õpilased  Kätlin, Kristiine, Maris, Laura, Piibe, Meriliin ja Kristin

Vaata pilte

Lisainfo